Trompeter i alle størrelser
Vores trompeter findes i mange former og forskellige tonearter. Som nybegynder starter man på en Bb-trompet.
Til den øvede og professionelle har vi også et stort udvalg af Bb-trompeter, C-trompeter samt piccolotrompeter.
Er du i tvivl om hvilken trompet du skal købe? Læs vores korte trompet guide eller se vores ordforklaring.
Hvilke trompeter anbefaler vi?
-
Trompeter til begyndere og skoler
Som nybegynder skal du starte på en Bb-trompet. Dette er den mest anvendte blandt trompetister verden over og er det instrument man mener når man blot siger ”trompet”. Vi har gode erfaringer med Yamahas begyndermodel YTR-2330, fordi den klinger godt, er nem at spille op og holder længere end nogen anden trompet på markedet. Yamaha er notorisk kendt for at bygge fantastiske instrumenter med japansk præcision.
Yamaha YTR-2330: Vores fortrukne begyndertrompet. Leveres med mundstykke, gigbag samt olie.
Yamaha YTR-4335G II: Overbygningen til 2330’eren. En lidt mere robust udgave med en varmere og mere åben klang. -
Trompeter til dig der har spillet nogle år
Efter nogle års erfaring, vil langt de fleste gerne opgradere deres instrument til noget bedre. Man vælger nu en trompet som måske er mere åben i klangen, har et andet triggersystem eller som passer bedre til netop dén genre man spiller. Vores store udvalg af trompeter gør det muligt at finde lige præcis den du syntes bedst om. I denne kategori anbefaler vi:
Stomvi Forte: Håndbygget i Valencia. Høj kvalitet, god intonation og medium large boring som gør det det muligt at spille forskellige genrer.
Yamaha YTR-6345G Har en lidt større boring som giver mere volumen. Klangstykke i Gold Brass som skaber mere varme i klangen.
-
Trompeter til den professionelle
Er du professionel og skal til at investere i et nyt instrument står vi altid klar med rådgivning, så du finder lige præcis de egenskaber du ønsker i dit instrument. Vi fører et bredt udvalg af Yamahas, Bachs og Schilkes professionelle modeller. I mange år har klassisk professionelle valgt Bach 180 ML, men de senere år har tendensen været, at nye modeller fra f.eks. Yamaha har vakt interesse. Vi anbefaler følgende modeller til professionelle:
Yamaha Chicago: Til den symfoniske trompetist er dette nok indbegrebet af et moderne professionelt instrument. Yamahas topmodel som er udviklet i samarbejde med John Hagström.
Bach Stradivarius 180ML: Dette har siden 1950’erne været klassikeren indefor professionelle Bb-trompeter. Der fremstilles et væld af variationer mht. boring og materialer.
Yamaha Los Angeles: Leadtrompet fra Yamaha til studiemusikeren. Den er blevet varmt modtaget blandt professionelle musikere i jazz miljøet.
Schilke HC-1: Til jazz folket er her en håndbygget trompet. Inspireret af Martin Comittee som Miles Davis, Chet Baker og Lee Morgan spillede på. Stor XL-boring der kræver luft, men som også lønner sig.Ønsker du dig et unikt instrument i verdensklasse anbefaler vi at du kommer ind og prøver vores egne trompeter. Vores dygtige instrumentmager, Oscar, har brugt år på at udvikle disse trompeter som høster roser verden over.
Ordforklaring
I de følgende beskrivelser af vores trompeter benytter vi en række begreber som muligvis kræver lidt yderligere forklaring. Klik på ordene
-
Klangstykke
Klangstykket er det yderste stykke af trompeten der projekterer lyden ud af instrumentet. Det spiller derfor en stor rolle hvilke materialer og form man vælger. Klangstykket kan fremstilles i følgende legeringer:
Messing (70% kobber / 30% zink) er det hyppigst anvendte materiale til klangstykker, samt den resterende del af trompeten. Metallet er let at bearbejde og gør at klangstykket kan klinge frit med på frekvenserne.
Gold Brass indeholder mere kobber end almindelig messing (85%). Dette giver et lidt blødere materiale, som oftest resulterer i en varmere, mørkere klang.
Sterling Sølv (92,5% rent sølv) er en smule tungere end messing. Til gengæld svinger materialet på en anden måde, hvilket giver en klang der er rig på overtoner og som 'bærer' enormt godt.
Bronze er sjældent anvendt til klangstykker. Mange musikere beskriver materialet som mere direkte i lyden. Lyden bliver ikke fordelt i rummet på samme måde som messing, og derfor er bronze populært blandt jazz trompetister der har behov for en mere markant klang.
Formen på et klangstykke påvirker klangen: Jo mere plan stigning (fed linje) desto varmere vil lyden blive, mens en kraftigere stigning (stiplet linje) vil give en lysere og mere nasal tone.
Størrelsen på klangstykket måles yderst ved åbningen (diameter). Et stort klangstykke (f.eks. Bach #43 til #72) vil fordele lyden mere hvilket kan opleves som mere tonefornemmelse. Et mindre klangstykke (f.eks. Bach #7 til #25) vil give en lysere, mere fokuseret klang. -
Leadpipe
Selvom trompetens leadpipe ligner en simpel cylinder, er den faktisk konisk indvendig. Der er mange holdninger til hvordan leadpipe'en påvirker trompeten, og da instrumentet består af mange dele (og alle trompetister er forskellige), er der ingen regler. Hos i.K.Gottfried har du mulighed for at prøve et bredt udvalg af leadpipes på din trompet inden vi udskifter eller modificerer den.
En stejl/hurtig stigningsgrad kan give en åben fornemmelse. Mange trompetister synes godt om dette hvis de er på udkig efter en stor, symfonisk klang.
Er stigningsgraden lavere kan det give mere respons, hvilket ofte opleves som en brillant og lys tone. På en traditionel leapipe går stemmebøjlen ind i leadpipe'en. En reversed leadpipe går ind i stemmebøjlen, og er derfor længere. De der er tilhængere af en reversed leadpipe, oplever en friere luftstrøm da den koniske bevægelse er forlænget. -
Boring
En generel misforståelse blandt trompetister er at boringen på en trompet har indflydelse på selve tonekvaliteten. Det er ikke kvaliteten men snarer tonelyden der ændrer sig alt efter boringsstørrelsen. Boringen måles på indersiden af anden ventilbøjle.
• En stor boring (Large og Extra-Large) har en større volumen i lyden og kan spille kraftigere. Dette kræver dog en del luft.
• En mere almindelig åbning (Medium eller Medium-Large) kan være nemmere at 'komme rundt på' og kan opleves som mere responsiv eller syngende.
• Yamaha skabt et multibore system som er Medium bore, indtil man trykker ventilerne ned, og det bliver Large bore. Dette giver en mere åben klang på alle toner.
• Vindabone bore er udviklet af Bach og bygger på en Medium-Large boring i ventilhuset, med en mindre boring i den øverste del af stemmebøjlen. Dette gør trompeten mere konisk en normalt, og kan give en varmere, mørk tone. -
Finish
En trompet er bygget i messing, og en rå messing finish betragtes derfor ofte som den reneste klang man kan få. Messingfinish er smukt det første stykke tid efter produktionen, men ældes hurtigt: allerede de første uger begynder det at bliver brunt. Denne brune farve smitter også af på fingre og hænder og kan afgive en distinkt lugt.
Lakeret: Langt de fleste trompeter er lakeret. Her polerer man messingen så den er flot, og giver den så et klart lag lak (eller guldlak hvis den skal være lidt mørkere), så den bevarer sit udseende. Lakken vil dog efter tid begynde at falde af og slitagen vil kunne ses.
Forsølvet: Ønsker man lang holdbarhed er en forsølvet finish det rette valg. Forsølvningen er mere slidstærkt og det fortrukne valg blandt langt de fleste professionelle trompetister. Da en forsølvning er tyndere end en lakering, er der mange der oplever den som lidt lysere eller mere klar i klangen.
Forgyldt: Når et instrument forgyldes, bliver det først forsølvet hvorefter forgyldningen påføres det forsølvede lag. Mange trompetister oplever en klang der på tæt hold ikke er så anderledes fra en forsølvning, men som over afstand bæres smukkere og længere. -
Vægt
Langt de fleste trompeter - både til begyndere og professionelle - betragtes som Standard vægt. Light trompeter vejer en smule mindre, og svinger derfor lidt friere. Dette opleves ofte som en lysere, mere sprudlende tone. En Heavy trompet er som regel fremstillet af lidt tykkere messing, og kan derfor have en mørk stor klang.