Betegnelsen Messingblæs bruges om blæseinstrumenter som er fremstillet af messing, derfor kaldet messingblæseinstrumenter. Det drejer sig om en lang række instrumenter, med og uden ventiler, fra trompet over jagthorn og basun, til tuba og sousafon. Vi fører en lang række mærker, f.eks. Yamaha, Bach, Stomvi, Jupiter, B&S, Dotzauer og Besson for at nævne de mest populære.

Messingblæseinstrumenter bruges både i symfoniorkester, bigband, janitsharkorps, harmoniorkester, fanfareband og brassband mm. Instrumenterne med ventiler er udstyret enten med pumpeventiler (hører som regel til Saxhornfamilien), eller drejeventiler (også kaldet rotorventiler). I enkelte tilfælde begge dele.

Fælles for messingblæseinstrumenterne er, at de blæses med et mundstykke som overfører læbernes svingninger til den luft som findes i instrumentet. Således skabes den stående bølge som får instrumentet til at klinge.

Senest er man begyndt fremstille instrumenter til begyndere i plastik, de såkaldte pBone, pTrumpet of pCornet. Selvom de er fremstillet af plastik er de også medlemmer af familien af messingblæseinstrumenter.

Saxofoner f.eks. er også fremstillet af messing, men tilhører kategorien Træblæseinstrumenter. Det er dog en helt anden fortælling...

Messing er en legering af metallerne kobber (Cu) og zink (Zn), eventuelt med et mindre indhold af andre metaller. Blandingsforholdet mellem kobber og zink varierer, alt efter hvad messingen skal bruges til. Den messing der bruges til blæseinstrumenter kaldes ofte for Yellow Brass, og består typisk af 72% kobber og 28% zink. Nogle gange er blandingsforholdet 85/15 og kaldes ofte Gold Brass. Endelig er der Red Brass som har et blandingsforhold på 90/10.