Basklarinetten stemmer ligesom Bb-klarinetten i Bb, men klinger en oktav dybere. Den dybeste tone er enten Eb eller C, afhængig af modellen. Dog findes der ikke skolemodeller, der går til C.

Basklarinetten har en bøjet metalhals og et opadvendt klangstykke, ligesom en saxofon, men er ligesom resten af klarinetfamilien som oftest fremstillet i træ eller materialer med træ-lignende klangkvaliteter.

Siden midten af det 19. århundrede har den, sammen med fagotten, fungeret som træblæsergruppens basstemme i symfoniorkestret, og er siden blevet anvendt også som soloinstrument. En af de komponister der tidligt fascineredes af basklarinettens mørke klangfarve, var Richard Wagner, der gav den fremtrædende roller i både ”Tristan og Isolde” og ”Nibelungens Ring”.

 

Dit valg:

Basklarinet for begyndere. 

Materiale: ABS-kunststof. 
Mekanik: Forsølvet til dybt Eb. 
Puder: Skind. 

Yamaha YCL-221IIS Basklarinet

24.400,00

Professionel basklarinet fra Selmer. 

Materiale: Grenadil. 
Mekanik: Forsølvet, til dybt C. 
Puder: Læder. 

Selmer Privilege Basklarinet.

85.032,00

Professionel basklarinet fra Buffet Crampon. 

Materiale: Grenadil. 
Mekanik: Forsølvet, til dybt Eb. 
Puder: Læder og kork. 

Buffet Prestige Basklarinet

89.175,00

Professionel basklarinet fra Buffet Crampon. 

Materiale: Grenadil. 
Mekanik: Forsølvet, til dybt C. 
Puder: Læder og kork. 

Buffet Prestige Basklarinet

101.850,00

Professionel basklarinet fra Yamaha. 

Materiale: Grenadil. 
Mekanik: Forsølvet til dybt Eb. 
Puder: Skind. 

Yamaha YCL-621II Basklarinet

Ring for pris
3311 1047

Professionel basklarinet fra Yamaha. 

Materiale: Grenadil. 
Mekanik: Forsølvet til dybt C. 
Puder: Skind. 

Yamaha YCL-622II Basklarinet

Ring for pris
3311 1047

Kontrabasklarinet håndbygget i Tyskland.
Leveringstid kan forekomme.
Inkluderer mundstykke og etui

Ring for pris
3311 1047

Mere om klarinetter

Materiale

Professionelle klarinetter fremstilles som oftest i grenadiltræ og begynderklarinetter i kunststoffet ABS Resin, der har mange af de samme akustiske kvaliteter som træ.

Træet til grenadilklarinetterne lagres og tørres inden man bygger klarinetter af det. Grenadil findes, som alt træ, i forskellige kvaliteter hvad gælder hårdhed og ensartethed. Til de lidt dyrere professionelle klarinetter bruger man det fineste og mest vellagrede træ og til skolemodellerne i grenadil bruger man det mindre perfekte træ som er lagret i kortere tid.

Boring

Boringen finder vi på indersiden af klarinetten. Den er en betegnelse for diameteren af hulrummet i klarinettens krop. Klarinetten er konisk, dvs. den starter med at have en lille boring, som gradvist bliver større ned mod schallstykket.

Fra skolemodellerne til de professionelle klarinetter er der, udover valg af materiale, også forskel i boringen, der har stor indvirkning på klangen, modstanden i instrumentet og det udtryk, man ønsker at få ud af klarinetten.

 

Puder

Klarinetpuden sidder inde i klappen og sørger for at der bliver lukket helt tæt for tonehullerne, når klappen lukkes. Der findes et hav af forskellige klarinetpuder, som bruger forskelligt lufttæt materiale som forsejling. 

  • Fiskeblære: traditionelt, billigt.

  • Læder: holder længe.

  • Kork: hårdt materiale, billigt, godt til de mindste tonehuller.

  • Goretex: slidstærkt og lidt dyrere end de øvrige materialer.

 

Revner

Når du køber en klarinet i grenadil skal du spille den til. Det skyldes at træ er et materiale, der påvirkes af svingninger i temperatur og luftfugtighed. Udsætter man træet for ekstreme forandringer, hvilket man gør når man spiller, kan det slå sig lidt og er man uheldig kan det revne. Hvis uheldet skulle være ude og du får en revne i din klarinet, kan vi hjælpe dig med at få limet revnen, så klarinetten igen bliver tæt og så man næsten ikke ser revnen. 

 

Vedligeholdelse

Vi anbefaler at du tørrer dit instrument af efter brug og opbevarer det i instrumentkassen, når du ikke spiller på det. En gang om året bør du få efterset din klarinet af en instrumentmager, da der altid vil opstå små utætheder og slør i mekanikken, når du spiller på instrumentet. 

Alle vores klarinetter leveres klargjorte på vores specialværksted, og sælges med et gratis seviceeftersyn indenfor 6 måneder fra købsdatoen.