Piccolofløjte
Piccolofløjten er halv så stor som tværfløjten, hvilket gør at den stemmer en oktav højere. Det gør piccoloen til et af de højest klingende blæseinstrumenter i orkestret, hvor den ofte ligger øverst i tutti passager. Piccoloen er meget brugt til sammenspil og i marchorkestre, men også af og til som soloinstrument. Grebene er de samme som på tværfløjten og mange tværfløjtenister har piccolofløjten som bi-instrument.
Vi lagerfører piccolofløjter og hovedstykker fra Yamaha, Pearl og Hammig og kan tage andre mærker hjem på forespørgsel.
Læs mere om piccolofløjter her!
Mere om piccolofløjte
Klang og ambitus:
Piccolofløjten stemmer i C og spilles med samme greb som tværfløjten, blot klinger den en oktav højere og går kun ned til d. På samme måde klinger piccolofløjten en oktav over noteret.
Piccoloens høje register kender de fleste, som har hørt et marchorkester. Lyden er brillant og gennemtrængende, nogle kan måske fristes til at bruge ordet skinger, men det er kun hvis man har været for tæt på instrumentet. Piccoloens dybe register klinger anderledes varmt og rundt og bruges tit i soloer. Et berømt stykke, hvor piccoloen spiller solo i dette register, er starten på Ravels Klaverkoncert i G-dur. Tchaikovsky og Shostakowitch er to komponister, som bruger piccolofløjten flittigt, både som soloinstrument og i tutti-passager.
Materiale:
Piccolofløjten kan være lavet af materialer så som kunststoffet ABS-resin, nysølv, grenadil eller sølv. Mange begynder på en piccolofløjte af ABS-resin med hovedstykke i forsølvet nysølv (f.eks. YPC-32). Det mest almindelige materiale, hvis man går et niveau op er grenadil evt. med hovedstykke i sølv.
Grenadil: Piccolofløjten bygges traditionelt af grenadil eller sølv, eller en kombination med krop i grenadil og hovedstykke i sølv. Det mest almindelige i dag er piccolofløjter i grenadil, i hvert fald, når vi snakker professionelle fløjter. Grenadiltræets klanglige egenskaber giver om ikke andet, en følelse af at kunne spille mere blødt især i tredje oktav, som kan være meget hård ved ørerne, både for piccolofløjtenisten og dem, der er i nærheden.
Sølv: Der findes selvfølgelig dem, som foretrækker en piccolofløjte i sølv, eller i hvert fald et mundstykke i sølv, da det minder mere om c-fløjten. Det kan være en fordel, når man veksler meget frem og tilbage mellem c-fløjte og piccolofløjte.
Kunststof: Piccolofløjter til begyndere er ofte lavet af kunststof evt. med hovedstykke i forsølvet nysølv, som Yamahas populære YPC-32. Fordelen med kunststof er, at det bedre kan tåle fugt og temperatursvingninger, samt at det er langt billigere end grenadil og sølv. De typer af kunststof som bliver brugt til piccolofløjter, er ofte specielt udviklede, så de efterligner grenadil-træets struktur og klanglige egenskaber.
Boring
Som den eneste fløjte i tværfløjtefamilien har piccolofløjten en konisk boring, så boringen er størst i hovedstykket og bliver gradvist mindre gennem fløjtens krop. Boringen har betydning for instrumentets klang, balancen mellem de forskellige registre, intonation og oplevelsen af modstand i instrumentet.
Hvilken piccolofløjte skal du vælge?
Begynderfløjter i kunststof:
- Yamaha YPC-32
- Pearl PFP-105E (Grenaditte)
Fortsætterfløjter som er lavet af grenadil og har forskellige typer af mundstykke:
- Yamaha YPC-62
- Yamaha YPC-62M
- Yamaha YPC-62R
Professionelle piccolofløjer i grenadil:
- Hammig 650/2 og 650/3
- Yamaha YPC-81
Vedligehold
Vi anbefaler, at du tørrer dit instrument af efter brug og opbevarer det i instrumentkassen, når du ikke spiller på det. En gang om året bør du få efterset din piccolofløjte af en instrumentmager, da der altid vil opstå små utætheder og slør i mekanikken, når du spiller på instrumentet.
Alle vores piccolofløjter leveres klargjorte på vores specialværksted, og sælges med et gratis seviceeftersyn indenfor 6 måneder fra købsdatoen.