C-klarinet
C-klarinetten er traditionelt set blevet brugt mest i klarinetensemble og orkesterrepertoiret i værker af blandt andre, Mozart, Haydn, Beethoven, Schubert og Mahler. I en årrække blev C-klarinetstemmerne ofte transponeret til A- eller Bb-klarinet, så musikeren slap for at have en ekstra klarinet med. De senere år er det blevet mere populært, at spille værkerne mere historisk korrekt, og dermed har C-klarinetten fundet vejen tilbage i rampelyset.
Mere om klarinetter
Materiale
Professionelle klarinetter fremstilles som oftest i grenadiltræ og begynderklarinetter i kunststoffet ABS Resin, der har mange af de samme akustiske kvaliteter som træ.
Træet til grenadilklarinetterne lagres og tørres inden man bygger klarinetter af det. Grenadil findes, som alt træ, i forskellige kvaliteter hvad gælder hårdhed og ensartethed. Til de lidt dyrere professionelle klarinetter bruger man det fineste og mest vellagrede træ og til skolemodellerne i grenadil bruger man det mindre perfekte træ som er lagret i kortere tid.
Boring
Boringen finder vi på indersiden af klarinetten. Den er en betegnelse for diameteren af hulrummet in klarinettens krop. Klarinetten er konisk, dvs. den starter med at have en lille boring, som gradvist bliver større ned mod schallstykket.
Fra skolemodellerne til de professionelle klarinetter er der, udover valg af materiale, også forskel i boringen, der har stor indvirkning på klangen, modstanden i instrumentet og det udtryk, man ønsker at få ud af klarinetten.
Puder
Klarinetpuden sidder inde i klappen og sørger for at der bliver lukket helt tæt for tonehullerne, når klappen lukkes. Der findes et hav af forskellige klarinetpuder, som bruger forskelligt lufttæt materiale som forsejling.
-
Fiskeblære: traditionelt, billigt.
-
Læder: holder længe.
-
Kork: hårdt materiale, billigt, godt til de mindste tonehuller.
-
Goretex: slidstærkt og lidt dyrere end de øvrige materialer.
Revner
Når du køber en klarinet i grenadil skal du spille den til. Det skyldes at træ er et materiale, der påvirkes af svingninger i temperatur og luftfugtighed. Udsætter man træet for ekstreme forandringer, hvilket man gør når man spiller, kan det slå sig lidt og er man uheldig kan det revne. Hvis uheldet skulle være ude og du får en revne i din klarinet, kan vi hjælpe dig med at få limet revnen, så klarinetten igen bliver tæt og så man næsten ikke ser revnen.
Vedligehold
Vi anbefaler, at du tørrer dit instrument af efter brug og opbevarer det i instrumentkassen, når du ikke spiller på det. En gang om året bør du få efterset din klarinet af en instrumentmager, da der altid vil opstå små utætheder og slør i mekanikken, når du spiller på instrumentet.
Alle vores klarinetter leveres klargjorte på vores specialværksted, og sælges med et gratis seviceeftersyn indenfor 6 måneder fra købsdatoen.